martes, 25 de diciembre de 2012

Bescherming van ouderen in Spanje / Protección de mayores en España


Bescherming van ouderen in Spanje
Spanje is een geliefde plek voor veel bejaarden en gepensioneerden uit de Noord-Europese landen om de wintermaanden te verblijven. En veel mensen bevalt het zo goed, dat ze zich hier vestigen. Maar het prettige klimaat kan niet voorkomen dat de bekende ouderdomskwalen zich voordoen. Ook buitenlandse bejaarden lijden aan Alzheimer, dementie en andere aandoeningen. Indien de mensen door hun ziekte niet meer in staat zijn hun eigen belangen te behartigen, voorziet de wet in systemen om ze te beschermen.
Bevoegde rechter over buitenlanders in Spanje
De woonplaats van de betrokken persoon vormt het uitgangspunt. Betreft het dus een Nederlander die in Spanje woont, dan is de Spaanse rechter bevoegd om een beslissing te nemen omtrent de (on)bekwaamheid van deze persoon en vervolgens zal ook de Spaanse rechter de beschermende maatregelen moeten treffen. Ook voor het nemen van spoedmaatregelen is de Spaanse rechter bevoegd.
Onbekwaamheid
Echter, al is de Spaanse rechter bevoegd, wél moet het nationale recht van de betroffen persoon worden toegepast. Op de verklaring van onbekwaamheid van een Nederlander moet het Nederlandse recht worden toegepast. De Spaanse rechter moet in deze gevallen dus op de hoogte worden gebracht van de ondercuratelestelling en de onderbewindstelling, de twee belangrijkste vormen van bescherming die het Nederlandse rechtssysteem kent. De motieven die ten grondslag liggen aan de onbekwaamheidsverklaring en de mate van de onbekwaamheid moeten gebaseerd zijn op Nederlands recht.  
Spoedmaatregelen
Voor het nemen van spoedmaatregelen, die zowel de persoon als de bezittingen kunnen treffen, is niet alleen de Spaanse rechter bevoegd, maar zal deze tevens het Spaans recht toepassen. Het kan hier gaan om goederen die in Spanje liggen of om een persoon die zich in Spanje bevindt.  Voorbeelden zijn verbod op verkoop of een gedwongen opname in een ziekenhuis.

Protección de mayores en España
Muchos jubilados y personas mayores procedentes de los países del norte de Europa han elegido España para pasar los meses de invierno. Muchas personas se encuentran tan a gusto que deciden fijar aquí su residencia, Sin embargo, el clima suave no elimina las temidas enfermedades que suelen llegar con la vejez, como el alzhéimer o la demencia senil. Las leyes fijan medidas por si las personas, debido a su enfermedad, no pueden proteger sus propios intereses.
Juez competente en caso de extranjeros
El lugar de residencia de la persona enferma marca la competencia jurisdiccional. Si se trata de un holandés que reside en España, será competente el juez español, concretamente de la ciudad en la que viva. El juez decidirá sobre la (in)capacitación, así como sobre las medidas protectoras. Igualmente podrá tomar medidas urgentes.
Incapacitación
Ahora bien, aunque sea competente el juez español, este tendrá que aplicar el derecho nacional de la persona involucrada. Para declarar incapaz a un holandés, deberá aplicarse el derecho holandés. En estos casos habrá que instruir al juez español sobre el derecho holandés y sobre las figuras de protección que contiene. También los motivos de la incapacitación y el alcance de la misma deberán estar basados en el derecho holandés. 
Medidas urgentes
Para tomar medidas urgentes, que pueden referirse tanto a la persona como a sus posesiones, no solo será competente el juez español, sino que además aplicará el derecho español. Como ejemplos podemos mencionar la prohibición de venta de un bien que se encuentre en España o el ingreso obligatorio en un centro sanatorio de una persona que esté en el país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario