viernes, 26 de abril de 2013

RECHTSPOSITIE VAN DE VADER IN SPANJE / POSICIÓN JURÍDICA DEL PADRE


RECHTSPOSITIE VAN DE VADER IN SPANJE
Onlangs hoorde ik een programma op de Nederlandse radio over de “afwezige vader”, het belang van de vaderrol in de opvoeding van de kinderen, en de achtergestelde juridische positie van de vader ten opzichte van de moeder. Hoe is dit in Spanje geregeld?
Patria potestad en guarda y custodia
Het vertalen van juridische termen levert soms verwarring op. Zo staat de Nederlandse term “ouderlijk gezag” niet gelijk aan de Spaanse “patria potestad”, maar ook is de Spaanse “guarda y custodia” niet direct om te zetten naar het Nederlands.
We moeten dus kijken naar de inhoud van de termen. Als het kind erkend is door de vader, of door een rechterlijke beschikking het vaderschap is vastgesteld, heeft de vader van rechtswege samen met de moeder de “patria potestad”. En waar gaat het hierbij om? We moeten dan denken aan de belangrijke zaken in het leven van het kind, waaronder de plaats van residentie, de school, medische behandelingen, en andere elementaire beslissingen.
In geval van scheiding van de ouders (al dan niet getrouwd) blijft de “patria potestad” in principe onaangetast.
Guarda y custodia
Deze figuur kan vertaald worden als de dagelijkse zorg voor het kind, en speelt een rol als de ouders uit elkaar gaan. De rechter heeft twee opties: de “guarda y custodia” aan een van de ouders toebedelen en voor de ander een bezoekregeling opstellen, of beslissen tot een gemeenschappelijke “guarda y custodia”.
De rechten van de vader
Feit is dat in de meeste gevallen de kinderen nog steeds aan de moeder toebedeeld worden, en de vader het moet doen met een bezoekregeling. Als de moeder weigert deze regeling na te komen, moet de vader de nakoming afdwingen via de rechter, en dit is een moeizame en weinig effectieve procedure.
De moeder kan het de vader dus bijzonder moeilijk maken. Zijn juridische rechtspositie ten aanzien van de kinderen is op papier gelijk aan die van de moeder, maar feitelijk komt de vader nog al eens met lege handen te staan.
En de kinderen wordt het recht van een vader te genieten ontnomen.

POSICIÓN JURÍDICA DEL PADRE
Hace poco escuché un programa en la radio que trataba el “padre ausente”, la importancia del papel del padre en la educación de los niños y la situación jurídica ventajosa de la madre frente a la del padre. ¿Qué derechos tienen los padres?
Patria potestad y guarda y custodia
En primer lugar debemos señalar que no se deben confundir los conceptos “patria potestad” con “guarda y custodia”. La patria potestad corresponde a ambos progenitores y abarca las decisiones importantes en la vida de un menor. Se trata del lugar de residencia, de la elección del colegio, de tratamientos médicos, y otros aspectos fundamentales en la vida de un niño. Los divorcios o separaciones no afecten a la patria potestad, salvo excepciones.
Guarda y custodia
La guarda y custodia es el cuidado diario del menor. El juez puede atribuir la guarda y custodia del niño a uno de los progenitores y fijar para el otro un régimen de visitas. También puede optarse por la guarda y custodia conjunta. En este caso el menor pasará el mismo tiempo con uno que con otro, y los dos se hacen cargo en la misma proporción del niño.
La posición del padre
Es un hecho que en la mayoría de los casos la guarda y custodia es atribuida a la madre, y para el padre se fija un régimen de visitas. Si la madre no colabora o incumple el régimen de visitas, el padre tendrá que ejecutar la sentencia vía judicial. Es un procedimiento lento y muy poco eficaz.
La madre tiene por tanto muchas posibilidades de perjudicar al padre. Jurídicamente tienen los mismos derechos, pero en la práctica el padre se puede encontrar con las manos vacías.
Y al niño se le quita el derecho de disfrutar de su padre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario